Hoppa till sidans innehåll

Reportage från seglarskolan 2008


Seglarskolan i full gångHugo Mattsson är med i seglarskolan i Svanevik och får lära sig allt om jollar samt båtvett. Här visar han hur det går till att lägga till ordentligt vid bryggan där kompisarna väntar på sin tur.Barn med vind i seglen

Karlshamn i går 23:00 | Uppdaterad i går 23:01

Lycka är att få segla en jolle alldeles själv.
Det tycker ett gäng barn som trots kraftiga och hårda vindbyar navigerar de små båtarna.

Herman Falk är lycklig över att få segla en jolle alldeles själv.

Att vara ute på havet kräver en stor del kunskap, och inte minst en stor portion sjö- och båtvett. Men det lär sig ett 40-tal barn i Karlshamns Segelsällskaps årliga seglarskola. Den är populär och i år har föreningen fått utöka med två extra veckor för att möta efterfrågan.
En viktig del är just säkerheten och bland annat predikas för barnen att inte vara ute med båten och dricka alkohol. Barnen uppmanas också hålla efter sina föräldrar.
– Det känns lite dumt när man sedan slår upp tidningen och läser att flera olyckor inträffat med berusade personer inblandade, säger ledaren Helena Karlsson. Vitsen med kursen är att de ska få lära sig segla jolle själv, men vi ska dessutom ha kul under tiden.
Och kul det har de som lär sig att köra och lägga till med jolle vid Svanevik. De turas om, alla lika ivriga att hoppa i jollen. Flytvästarna är på, de är simkunniga och har tio alldeles nya jollar att tillgå.
Barnen verkar säkra, men de kraftiga och hårda vindbyarna som råder under måndagen kan dock ställa till det.
– Jag blir lite rädd om det lutar för mycket, säger Herman Falk.
– Det är småläskigt när det går väldigt fort, tycker Hugo Mattsson.
Visst händer det att jollarna välter och ledarna i följebåtarna får göra en akut insats, men allt är under full kontroll.
– Det är bättre det händer här när folk är i närheten, tycker Helena Karlsson som berättar att de också lär sig bada med flytväst för att få känslan av vad det innebär.
En del av dem som går segelskolan är nybörjare, men en klar majoritet har viss erfarenhet eftersom familjerna har båt.
– Det är roligt att vara med, men också bra för vi har segelbåt, berättar Linnéa Töregård som fått en egen gul jolle som hon döpt till Doris eftersom familjens stora båt heter Nemo, som disneyfiguren.
– Min ska heta Marwin för det heter Nemos pappa, säger seglarkompisen Cornelia Olsen.
Kursen är en vecka och brukar avslutas med ett barn i varsin jolle och därefter bär det av på utflykt till ön Eneskäret. I år körs tre nybörjarkurser och en fortsättning.


Uppdaterad: 30 OKT 2008 15:38 Skribent: Jonas Albinssonfacebook

 

 svenskasjo_josefin_ssf_250x360.gif

 

KSS Samarbetspartners:

 

 Benny nilsson
  
logo_pmb_sidfot

storegate

4Sign_Logga

marinkompaniet

banner2

swish hemsida

Postadress:
Karlshamns SS - Segling
Karlshamns Segelsällskap, Idrottsvägen 67
37430 Karlshamn

Kontakt:
Tel: 0736844708
E-post: This is a mailto link

Se all info